Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Februar 2006


Biblioteker for fremtiden


Nye biblioteker til nye tider. Vi har set på de nye folkebiblioteker i Kolding og Middelfart, som begge lever fornemt op til bibliotekslovens ideer.

Lys, enkelthed og muligheder. Det er de iøjnefaldende ligheder, når man besøger to nye folkebiblioteker, i Middelfart og i Kolding. Begge biblioteker er klare udtryk for en moderne bibliotekstænkning, hvor der både er plads til massevis af bøger og andre materialer og til alskens elektronisk udstyr til publikum.

Kolding er det store bibliotek, 7.000 m2, et bibliotek som gennem generationer har stået i front blandt danske folkebiblioteker. Middelfart er en væsentligt mindre kommune, biblioteket er derfor også meget mindre, 3.000 m2.

Bibliotek som branding

Kolding har - lidt tilfældigt - fået plads i en nybygning midt i byen. Middelfart er tænkt som et vartegn for byen, stadig centralt, men med et fantastisk vue ud til Lillebælt. Og også synlig langvejs fra. Middelfart er altså tænkt som en visuel branding af kommunen. Kolding mangler ikke pejlemærker, men har gennem årtier haft et bibliotek som føltes mere og mere trangt.

Udefra set er Middelfart helt i særklasse. Her har vi tydeligvis et bibliotek, som byen ønsker at være stolt af. Beliggenheden ved vandet er gennemtænkt, så man om sommeren vil komme til at opleve et helt andet menneskemylder i bibliotekets nærhed.

Mange Middelfartborgere vil sikkert opleve en ny form for nærhed mellem by og vand. Udefra set er Kolding mere anonym. Begge biblioteker har en påfaldende mangel på ordentlig skiltning. Moderne indkøbscentre er blandt inspirationskilderne for begge biblioteker, alligevel har man ikke tilnærmelsesvis samme prioritering af skiltning som den kommercielle verden. (Det kan være, at ordentlig skiltning kommer; pointen er, at i den kommercielle verden ville skiltet være i orden fra dag 1).

Let musik i lyse rum

Indenfor er lyset et særkende ved begge biblioteker. Kolding har et utroligt ovenlys. Især det store indgangsrum er imponerende. Man får den sjældne fornemmelse, at her er et bibliotek med plads. Middelfart har ikke nær samme plads, der er mere trangt. Dog ganske charmerende med specialbyggede reoler, som enten er runde eller følger bygningens runde former. I Middelfart har brugerne vænnet sig til at der hele tiden strømmer let musik fra cafeen. I Kolding vil lydene fra arrangementer i den store indgangssal nå rundt i hele bygningen, undtagen det lydisolerede rum med ro - og udsigt over Slotssøen.

Middelfart har dejlige store lysflader, blandt andet med den fascinerende udsigt til vandsiden. Rummene med de mange bøger kan i sig selv virke mørke, men altså ikke her. Farvevalgene inde i bibliotekerne er meget rene. Middelfart holder alt i sort og hvidt. Kolding har sølvgrå reoler sammenholdt med lyse trægulve og gule vægge. Og masser af glaspartier. Ovenvinduer, glasdøre, glasrum og glasrum - foruden massevis af skærme rundt omkring. Kolding gør meget for at minde os om det multimediale. Straks ved indgangen mødes man af seks storskærme, som kan vise hvert sit TV-program eller internetside. Rundt om i biblioteket er der mange andre store skærme på væggene. Og selvfølgelig mange PC-arbejdsstationer.

Det helt særlige ved Koldings bibliotek er, at man er overordentligt bevidste om samspillet mellem det gode gammeldags fysiske bibliotek og det fremtidige virtuelle bibliotek. Dette ses bl.a. af, at bibliotekets hjemmeside er blandt de mest udbyggede i landet. På det fysiske bibliotek har man placeret storskærme på et stort antal vægge. Disse skærme skal anvendes til at vise indhold, som er relateret til de emneområder der er ved skærmen. Der er også "lokale" PC-stationer, hvor velkomstsiderne er emneoversigter, hvor der både er henvisninger til bøger om emnet og henvisninger til databaser og andre ressourcer indenfor emnet.

Der er endnu ikke nogen som kan forudsige, hvordan samvirket mellem fysisk og virtuelt bibliotek vil udvikle sig på sigt. Det spændende med Koldings Bibliotek er, at man forsøger at tage fat på diskussionen ved at tænke på kreative muligheder for formidling, uanset hvilken form materialerne har.

Middelfart har selvfølgelig også PC-arbejdsstationer. Dog ikke i så stort omfang som Kolding, og slet ikke med så ambitiøse formidlingsforsøg. PC'ere til publikum og ikke så mange andre dikkedarrer. Og selvfølgelig har begge biblioteker automatiseret udlån og aflevering. Kolding med den ekstra funktion, at båndet med de afleverede bøger fordeler bøgerne mellem etagerne.

Kommuner tør satse

Middelfart Bibliotek deler hus med biograf, turistkontor, restaurant og café. Kolding Bibliotek deler hus med hotel og dertilhørende café, som også har bibliotekets brugere som målgruppe. Kombinationen af virksomheder under samme tag, virker overordentligt attraktiv i Middelfart. Men her er nok også i højere grad brug for synergi mellem forskellige kulturinstitutioner. Begge biblioteker har foredrags- og møderum til forskellige aktiviteter.

Forudsætningerne for de to biblioteker er forskellige. Kolding imponerer ved størrelse, ved dybde i materialer og ved omfattende brug af elektroniske muligheder. Men begge biblioteker formår at vise, hvilke ideer der lå bag biblioteksloven, bibliotekerne i informationssamfundet. Naturligvis kan man ærgre sig over, at ikke alle kommuner har brugt bloktilskuddene til biblioteksformål. Men der er altså kommuner, som vælger at satse på bibliotekerne. Som giver læselyst, lyst til at opleve og masser af gode redskaber for borgere som vil kende denne verden. Og selvfølgelig er Middelfart og Kolding ikke ene. Der bygges rundt om i landet, eksempelvis har Frederikshavn og Hjørring også spændende bud på udvikling af biblioteker.

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

Søndag Aften 02/2006

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.